lauantai 12. huhtikuuta 2014

Kansainvälistä perhearkistointia

Raija ja Erkki ovat käyneet useampia kertoa Yhdysvalloissa. Heidän ansiostaan minäkin pääsin kokemaan Ameriikan ihmeitä ja kirjoitan Blogin Indianapoliksessa.

Osallistuin pikkiriikiseen Personal Digital Archiving -konferenssiin, jossa kerroin henkilökohtaisen arkistoinnin parhaille asiantuntijoille hankkeestamme. Konferenssi järjestettiin Indianapoliksessa ja paikkana oli komea Indianan osavaltion kirjasto.

Alalla ei tosiaan kovin suuria organisaatiota vaikuta, eikä asiantuntijoita ole paljoa. Konferenssissa pääsin keskustelemaan monien alan julkkisten kanssa: Mike Ashenfelder Yhdysvaltain kongressin kirjastosta, jossa on laadittu hienoja ohjeita henkilökohtaista arkistointia varten ja Donald T. Hawkinsin, joka on toimittanut toistaiseksi alan ainoan kokoomateoksen "Personal Archiving" (ostin nimmarilla varustetun paperiversion). Professori Patricia Gallowayn tarinat olivat upeita ja hänen  kiinnostuksensa projektiamme kohtaan oli erityisen mairittelevaa. Euroopasta paikalla oli vain kolme henkilöä, Jenny Bunn Lontoosta oli sitä mieltä, että Euroopassa henkilökohtainen arkistointi ei ole juurikaan tunnettua - siis tutkimuksen kohteena.

Ehkäpä tilanne muuttuu. Tai sitten ei. Joka tapauksessa minusta on jännittävää olla mukana jossakin, joka on vielä epävarmalla pohjalla. Asiat eivät ole vielä niin selviä, eikä varmoja totuuksia ole.

Tästä linkistä pääsette lukemaan konferenssiesitykseni käsikirjoituksen, ilmeisesti he julkaisevat myös esitysten videoinnit, mutta sitä osoitetta en teille julkisesti jaa.

Family Archive as a Narrative Organization

Tänä vuonna käyn vielä Berliinissä Archiving 2014 -konferensissa kertomassa arkistostamme. Joten Raijan ja Erkin arkistosta tulee maailmankuulu.


***

Erkin yksikön sotapäiväkirjat

Muuten arkistossa on ollut hidasta mutta varmaa edistymistä. Edellisen seminaarin aikana, Kunnallisarkistopäivillä Turussa (missä myös kerroin hankkeestamme), sain tietää, että sotapäiväkirjat ovat digitoituina saatavilla netissä. Tarkistin Erkin sotilaspassista hänen joukko-osastotietonsa suurten ilmahyökkäysten aikana ja totta vieköön, löysin helposti 91. raskaan IT patterin -sotapäiväkirjat. Siellä mainitaan myös eräs korpraali Uotila, joka oli suurpommituksissa kunnostautunut. Päiväkirjat löytyvät siis kansallisarkiston sivuilta. Erkille annoin paperiversion. Selvitän vielä myöhemmin, voinko tallentaa kopiot Erkkiä koskevista tiedoista omaan arkistoomme.
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Sotap%C3%A4iv%C3%A4kirjat

Kulttuurirahaston lahjoittajat

Matkalla ehtii surffailla yllättävän paljon. Tarkastin Suomen kulttuurirahaston erinomaisesta palvelusta, ovatko minun isovanhempani lahjoittaneet rahaa SKR:lle vuonna 1938. Kyllä sieltä löytyivät niin Alma, Esteri, Vihtori ja Juho. Mutta myös Erkki ja hänen sisarensa Eeeva. Löysin siis SKR:n oletusten vastaisesti myös isäni. Ehkä en sittenkään ole kohderyhmää?

https://apurahat.skr.fi/perustamiskerays/Haku

Hienoa, että lahjoituksia on tehty. Minä olen nostanut muutamia tuhansia euroja SKR:n apurahaa omaa väitöstutkimustani varten. Isovanhempien, vanhempien ja tädin sijoitukset ovat olleet - ainakin minusta - erittäin hyviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti