keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Kuvia Kuusamosta


Vanhempani muuttivat Kuusamoon vuonna 1953, kun isäni komennettiin toimittamaan isojakoa. Isojakoa oli tekemässä joukko nuoria maanmittausinsinöörejä. Kuusamossa oli vieläkin sodan jäljiltä asuntopula ja olosuhteet olivat muutenkin melko ankeat nykymittapuulla ajateltuna.

Isojakoinsinöörit perheineen harrastivat ja viettivät vapaa-aikaa paljon yhdessä. Raijan ja Erkin valokuva-albumin kuvista näkyy nuorten perheiden retkiä, laskettelua Rukan rinteillä ja yhteisiä illanviettoja. Kuusamon isojaosta on kirjoitettu historia (Elias Savola), joten tuota vaihetta on dokumentoitu hyvin yleensäkin. Isojakoinsinöörit olivat aktiivisia kulttuurissa, urheilussa ja elinkeinojen kehittämisessä. Seppo Ervasti kuvaa heitä "Johdannossa Kuusamon historiaan" -kirjassa "uusien tuulien" tuojina. Kuorotoimintaa piristivät entiset polyteknikkojen kuoron kuorolaiset, joista Erkki oli yksi.

Erkillä oli uusi, ensimmäinen oma kamera ja itsetehty suurennuskone, jonka tekemiseen hän oli saanut ohjeet tätinsä mieheltä, Rehtilän Topilta. Kuvia on otettu Kuusamon kirkonkylästä, Erkin työmailta (hän oli jakamassa Rukan seudun maita), lapsista ja huimista Kuusamon maisemista. Kuusamoaiheiset kuvat ovat ensimmäisiä vanhempieni itse ottamia kuvia. Ehkäpä 1950-luvun alussa kameroiden hankkiminen on alkanut yleistyä muutenkin? Miten lie ollut filmin saatavuuden suhteen? Nuoren perheen ensimmäisten hankintojen joukkoon kamera on kuitenkin kuulunut.

Mutta tässäpä valikoima digitoitujen ja arkistoitujen albumeiden kuvista.


Tässä kuvassa veljeni Jarmo (edessä) ja Jyri (takana) ovat Erkin kyydissä. Tyylikästä perhepolkupyöräilyä! Ehkäpä kuvan on ottanut Raija?


Raija Jyrävällä


Raijan kertoman mukaan kesällä ja talvella tehtiin retkiä Rukalle ja Jyrävälle sekä muihin lähiseudun luontokohteisiin, kamera oli aika monella retkellä mukana - onneksi. 

Veljeni Jyri leikkii autoilla - autoilu oli tuohon aikaan Kuusamossa kuulemma huonojen teiden vuoksi hankalaa. Ensimmäisenä Kuusamo-talvena maanmittarit laittoivat - Erkin kertoman mukaan - autot saksalaisilta jääneeseen kasarmiin säilöön. Ketkähän ovat Jyrin kanssa autoa fiksaamassa? Onkohan auto Erkin Austin?

Kyläilemässä ilmeisesti Hannu Rankka, Jaakko Hannula ja Niilo Rankka.

Olohuoneessa otetuista kuvista ilmenee, että hyllyllä on myös levysoitin - sekin on itse tehty. Tarkastimme kesällä 2013 Raijan ja Erkin äänilevykokoelmaa ja sieltä löytyi myös 1950-luvun äänilevyjä. Muistan kuunnelleeni hyllystä löytynyttä Les Paulin ja Mary Fordin "Mister Sandman" -biisiä joskus 1980-luvulla, kun 50-luku oli muodissa. Ehkä tätä levyä on soitettu Kuusamossa? Tosin Les Paulin ja Mary Fordin versio on kai julkaistu vasta vuonna 1955, näinköhän se olisi ehtinyt niin tuoreena Kuusamoon? Kirjahyllyssä lienee Erkin Yhdysvaltojen matkan muistona yliopistoviiri.  


Kuusamon kirkonkylä näyttää muutamassa keväisessä (?) kuvassa varsin vilkkaaalta. Ehkä kylällä on ollut markkinat? Raijan seurassa Aarre ja Leena Terho.


Tuo maitokannu on edelleen olemassa, maidonjakelussa ja pakkauskuluttamisessa on tapahtunut muutamassa vuosikymmenessä aika paljon.


Alma-mummo on tullut veljeni Jyrin kaksivuotissyntymäpäiville. Vuosi on siis 1954.

Sukulaisvierailulle ovat lähteneet myös Vihtori-vaari ja Erkin pikkuveli Esa sekä pikkusisko Else. Taustalla näkyy Kitkantien varrella sijainnut kelloseppä Tammen talo, jossa vanhempani asuivat Kuusamossa.


Rukan rinteillä ei 50-luvulla ollut hiihtokeskusta. Maanmittareiden joukossa oli innokkaita urheilumiehiä, joten pian Rukan rinteillä oli urheilutoimintaa. Maanviljelyn kannalta hankalan jyrkkärinteisen vaaran hyödyntäminen taloudellisesti mielekkäällä tavalla edellytti maan jakamista ja omistamista sekä vapaa-ajan kaupallistumista. Molemmissa muutoksissa olivat mukana maanmittarit perheineen. Tässä näitä hiihtokeskuksen edelläkävijöitä on vapaa-aikaansa viettämässä - ehkä talvella 1955? Keskellä Raija vieressä Raija ja Hannu Rankka. 


Rukan pujottelurata ja aika vauhdikasta hiihtoa. Äitini mielestä kilpailuja ei heidän aikanaan Rukalla vielä järjestetty. Kuuntele, kun Raija ja Erkki muistelevat Rukan ensimmäistä rinnettä. 


Tähän aiheeseen sopivia tietoja muualla:


Ylen elävä arkisto: Vuolaiden vesien Kuusamo vuodelta 1958. Tämä on tehty muutama vuosi sen jälkeen, kun vanhempani olivat jo muuttaneet Kuusamosta, mutta ajan ilmapiiriä filmistä aistii hienosti.
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vuolaiden_vesien_kuusamo_23986.html#media=23988

Rukatunturi on yksi Suomen suurimmista hiihtokeskuksista. Hiihtokeskuksen sivuilta saa nopean katsauksen Rukan historiasta:
http://www.ruka.fi/talvi/etusivu/?file=content_exec&id=361&submenu=174

1 kommentti:

  1. Vierailulla kuvassa mainitset olevan ilmeisesti Niilo (Juhanin ja Raijan toiseksi vanhin poika - Lauri, Niilo, Kalle ja Tiina) Rankka, Juhani Hannula sekä Juhani Rankka.
    Oikeassa alanurkassa edessä on Juhani Rankka ja takana oikealla nurkassa veikkaisin olevan istumassa isäni Allan Koistinen ja sylissä istun minä Mikko Koistinen s. 1950. Onko sitten Niilo kurkottelemassa pöydän ääressä?

    VastaaPoista